Home
Kantoor : Robijnstraat 7
1812 RB Alkmaar
tel: 0644 192 165

info@paardencoach.nl

NL 31 RABO 030905 9151
kvk: 05080541 Zwolle

Paard en Coach / Thirza Schraa

Achtergrond
Na mijn eerste 20 jaar in Leiden en omgeving te hebben gewoond, hebben mijn studies mij achtereenvolgens naar Groningen en Zwolle gebracht. Aangezien ik heel ruime interesses heb, ben ik tot mijn 30ste werkzaam geweest in vele werkterreinen. Al deze werkvelden hadden 1 ding gemeen, samen met en voor mensen actief zijn.
Hierbij heb ik zowel als IVN-gids natuurwandelingen uitgezet en met mijn opleiding "Cultureelwerk/Groen-educatie" leskisten voor scholen gemaakt en programma's geschreven voor milieucentra.
Vanuit geluidstechnicus en regisseur bij locale omroepen in Groningen en Zwolle ben ik doorgestroomd tot technicus op het HBO-Windesheim alwaar ik radio journalisten opleidde. Na mijn opleiding bij het NOB heb ik in Hilversum gewerkt als video-operator bij Netwerk en 2 Vandaag en voor de grote live-programma's met publiek zoals Kassa en Paul Witteman.
Deze ervaringen hebben me de afgelopen jaren ondersteund in het werk met mensen.
Daarnaast zijn paarden/dieren altijd een onderdeel geweest in mijn leven. De onvoorwaardelijke binding die kind en dier samen kunnen maken heb ik gelukkig mogen ervaren.

Samen met partner Pieter Baalbergen, hebben we het bedrijf Terra Natura tussen en 1992 en 2006 opgericht en vorm gegeven.
Bijna ontelbare cursussen en reizen te paard hebben we gedaan in Nederland, België, De Bourgogne, Camarque, hoge en lagere Pyreneeën,Tunesië etc.
Na zijn overlijden in 2006 ben ik verder gegaan met het werk wat we ontwikkeld hebben. Om hierbij aan te geven dat dit een nieuwe start is, heb ik ervoor gekozen om dit met een nieuwe bedrijfsnaam op te zetten :"Paard en Coach".
Paard en Coach is opgezet om traingen te verzorgen, voor een ieder die naar zichzelf durft te kijken. Pas als je zover bent, kan het paard daadwerkelijk je partner/coach worden.

In de afgelopen jaren heb ik mij steeds verder gespecialiseerd in het werken met mensen en paarden.
Mijn persoonlijke aanpak, zowel in cursussen als bij persoonlijke begeleidingslessen, komt vanuit een gedrevenheid de natuurlijke balans te herstellen. Voorwaarde voor deze balans is het (terug) vinden en gebruiken van de natuurlijke kwaliteiten die we allemaal bezitten.

Er zijn al vele boeken en trainingen beschikbaar die je meer laten weten over hoe je bijvoorbeeld dominant kunt zijn/worden over een paard. Hierbij krijg je een stuk achtergrond van hoe paarden denken en handelen en tips over hoe je hiervan gebruik kunt maken. Je traint jezelf om bij het paard een reactie op te roepen. Helaas wordt er hierbij een stap vergeten; de situatie en het paard hebben ook invloed op ons. Hier wordt bijna niets mee gedaan, terwijl het wel de uitkomst van het geheel bepaalt.
Dit is een van de onderwerpen die in al mijn trainingen aan bod komen; de wisselwerking tussen ons en de ander.

Aikido
Voor mijzelf ben ik de laatste jaren actief bezig met Aikido. Deze Martiale gevechtskunst is een hele goede training voor balans, timing en aanvoelen van de ander. Deze kwaliteiten zijn allemaal ook heel zinvol in het werken en rijden met paarden.
Aikido is een kunst waar je je hele leven mee bezig kunt zijn. Het gaat niet zozeer over iets goed kunnen, maar meer over jezelf tegenkomen. De 'do' in Aikido staat voor 'de weg'. Net als met paardrijden is er eigenlijk niet echt een punt aan te wijzen van 'nu kan ik het' er zijn altijd weer nieuw uitdagingen mogelijk.
Er bestaan wel zeer uiteenlopende vormen van Aikido. In sommige steden ken ik Aikido-scholen; je kunt me mailen indien je deze adressen wilt ontvangen.
Mijn eigen 'do' werd in 1994 geleden verlegd. Ik heb toen een stevig ongeluk gehad met een paard. Hierdoor heb ik na het ongeluk weer opnieuw moeten leren rijden. Natuurlijk heb ik het de eerste jaren als een verlies van tijd etc ervaren. Nu zie ik echter ook de voordelen hiervan in. Ik heb zo bewust weer leren rijden, dat het hierdoor heel veel makkelijker voor me is geworden, om mensen met rijproblemen weer op gang te helpen.

Trainer / Coach
Al in mijn studietijd heb ik mijn horizon willen verbreden. Dit bracht me, begin jaren 90, bij een Amerikaanse organisatie "Landmark Education". Ik heb een 4 tal van de trainingen gevolgd. Deze waren gericht op persoonlijke ontwikkeling, effectief aanpakken van projecten en geven van trainingen. Dit heeft me een inzicht gegeven in het ontwikkelen van trainingen.
Deze basis is vervolgens aangevuld met bovenstaande ervaringen en de jaren van leven en rijden in de bergen. Dit heeft me in soms ondenkbare situaties gebracht. Alwaar ik getuige was, van het omhoog komen van zowel het beste als het slechtste in een mens.
De feitelijke ontmoeting met mijzelf en anderen op dat soort momenten, is bepalend voor mijn manier van werken en coachen.
© 2017 Paard en Coach